Informatie over asbest subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Asbest verwijderen is een lastige en specialistische klus. Dat komt omdat asbest als materiaal erg schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt dan ook al sinds 1994 niet meer gebruikt bij het bouwen van nieuwe gebouwen, maar oudere gebouwen kunnen dus nog wel asbest bevatten. Vaak vind je dit in daken als golfplaten of in vensterbanken als cementasbest. De Rijksoverheid heeft het Verbod op Asbestdaken opgezet om er zorg voor te dragen dat alle daken die asbest bevatten voor 2024 worden verwijderd. Dit is de verantwoordelijkheid van degene van wie het dak is. Om dit te laten doen heb je een saneringsbedrijf nodig die onder andere de SC540 erkenning heeft. Hier kun je lezen over deze en andere certificaten, wat je kunt verwachten als een saneringsbedrijf bij jou langskomt en hoe je deze kosten laag kunt houden.

Waarom zijn certificaties verplicht?

Asbest is een gevaarlijke stof dat onzichtbare vezels afscheidt die de buitenlucht in komen. Deze vezels komen los als het asbest verweerd, als het bewerkt wordt, als het gesloopt wordt of als het anders beschadigd. De vezels gaan in je longen zitten en kunnen er niet meer uit. Dit kan zeer ernstige problemen opleveren voor je gezondheid. Het verwijderen van asbest brengt dezelfde risico’s met zich mee. Het materiaal wordt getild, losgehaald en verplaatst. Dit kan schadelijke vezels losmaken, met ernstige gevolgen. Daarom heeft een bedrijf altijd bepaalde certificeringen nodig om zaken te kunnen doen. Deze garanderen dat het saneringsbedrijf op de hoogte is van alle voorschriften en dat het verwijderen zo veilig mogelijk gebeurd.

De SC540 certificatie: voor inventarisaties

Deze certificatie is voor bedrijven die een inventarisatie mogen doen van de locatie waar asbest is aangetroffen. Een inventarisatie is altijd de eerste stap in het proces om asbest te (laten) verwijderen. Er wordt eerst een inspectie gedaan van het asbest en daar wordt vervolgens een rapport over geschreven. In dit rapport wordt onder andere behandeld hoeveel risico het asbest met zich meebrengt en dus hoe urgent de sanering is. Om een inventarisatie te mogen doen, moet een Deskundig Inventariseerder Asbest ter plekke zijn. Deze titel kun je alleen doen door de SC540 certificatie cursus te doen en te halen. Kijk dus altijd of het bedrijf waar jij mee in zee wilt gaan dit certificaat en bijbehorende titel kunnen laten zien.

SC530 certificaties: voor de verwijdering

Nadat de urgentie is vastgesteld en het inventarisatierapport is uitgesproken, kan overgegaan worden op de verwijdering. Om dit te mogen doen moet een saneringsbedrijf een SC530 certificaat hebben. Dit wordt behaald door een driejarige cursus te doen waarin alles wordt behandeld omtrent asbest, de veiligheid ervan en ook wat te doen in noodgevallen als er toch vezels vrijkomen. Als deze cursus succesvol is afgerond, zal de titel Deskundig Asbestverwijderaar worden afgegeven en het verwijderen van asbest mag alleen door deze persoon worden uitgevoerd. Daarnaast is er ook een Deskundig Toezichthouder Asbest die de werkzaamheden controleert.

De werkzaamheden

In de meeste gevallen zal een saneringsbedrijf de inventarisatie op zich nemen en daarna de verwijdering. Dit is alleen als je akkoord gaat met de offerte. Er zijn verschillende methodes om het asbest te verwijderen en dit hangt af van bijvoorbeeld het soort asbest, in hoeverre het beschadigd is en de hoeveelheid. Na de werkzaamheden wordt het asbest verzameld en naar een speciale stortplaats gebracht. Het saneringsbedrijf komt nog een laatste test doen om te zien of alle asbest daadwerkelijk verwijderd is, en de werkzaamheden zijn voorbij.

Hou de kosten onder controle

Het is dus noodzakelijk om asbest te laten verwijderen, maar hier moet je wel voor investeren. Het kan zijn dat je hier geen rekening mee had gehouden en dan kan het oplopen tot een boel geld. Hier lees je hoe je deze kosten toch laag kunt houden.

  • Verwijder het zo snel mogelijk: niet alleen krijgt het asbest dan geen kans om verder te beschadigen, je kunt dan ook nog gebruik maken van de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken. Je kunt dan €4,50 per vierkante meter verwijderde asbest terugkrijgen en deze loopt tot en met 31 december 2019.
  • Doe het zelf: in sommige gevallen mag je het asbest zelf verwijderen. Dit moet dan hechtgebonden asbest zijn dat nog in goede staat verkeerd. Je mag ook zelf zorgen voor de afvoer.
  • Neem een plaatselijk saneringsbedrijf: hierdoor zal je besparen op de voorrijkosten, maar steun je ook de plaatselijke economie.

Asbest verwijderen begint hier

Je kunt gebruik maken van onze vergelijkingstool als hulpmiddel bij je planning. Dit tool kan je namelijk voorzien van een aantal offertes specifiek voor jouw asbestprobleem. Door je postcode in te geven en een beschrijving te geven van je situatie kun je deze al in een korte tijd ontvangen. Gebruik van deze tool is volledig vrijblijvend en gratis, maar kan je wel helpen in je planningsfase. Alleen door meerdere opties te bekijken kun je namelijk de beste beslissing nemen wat betreft het verwijderen van jouw asbest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Bereid je voor op het 2024 asbest verbod

Asbest, een materiaal dat in het verleden veelvuldig is gebruikt vanwege zijn